Home / Bilgiler / Avurdu Keseli Fare
SPONSORLU BAĞLANTILAR

Avurdu Keseli Fare

Sponsorlu Bağlantılar

Sincaba benzeyen bu küçük hayvana yanağından omuzuna kadar inen, küçük astarlı, iki dış çene kesesi yüzünden bu ad verilmiştir. Fare bu keselerle yiyecek taşır, temizlemek gerekince de içini dışına çevirip temizler.

Soyları bakımından oldukça büyük değişiklik gösteren 30 tür avurdu keseli fare vardır. Vücut uzunluğu 9-33 santim, kuyruk boyu da 4-14 santim arasında değişir. Post genellikle düzgündür ve sık tüylerden oluşur. Alt kısım daha açık renkli ve daha seyrek tüylüdür. Sıcak, alçak topraklarda yaşayan avurdu keseli farenin tüyleri kısa ve kalındır. Kürk rengi hemen hemen siyahtan kahvenin bütün tonlarına ve kirli beyaza kadar değişiklik gösterir. Arada bir akşın görülmesi ender bir şey sayılmaz. İri avurdu keseli ve çift benekli türde karakteristik beyaz lekeler vardır. Avurdu keseli farenin vücudu, toprakta tünel kazabilmeye uygun şekilde gelişmiştir. Kafatası iri ve köşeli, vücudu şişmancadır, kuyruğa doğru incelir.Gözleri, kulakları küçüktür koyu bir sıvı göz küresini nemli tutarak tozdan korur. Bacaklar kısa ve güçlüdür, özellikle toprağı kazmak için uzun tırnakları olan ön bacaklar… Kuyruk hemen hemen çıplaktır dokunmaya karşı da çok duyarlıdır.Avurdu keseli fare, kuyruğunu kıvırarak ucunu yerden kaldırır ve böylece ininde hızla geri geri giderken yolunu bulabilmek için etrafını yoklar.Bütün avurdu keseli farelerin üst çenelerinde uzun, kavisli kesici dişler vardır. Dudaklar dişlerin arkasından kapanır. Böylece hayvan yeri kazarken toprağın ağzına girmesi önlenmiş olur. Kuzey Amerika ‘ya özgü olan avurdu keseli fare batı Kanada’dan, güneye, Panama’ya kadar uzanan alanda yaşar. Fazla uzaklara gitmez. Yerel kesimlerde’bulunur. Çoğunlukla dağların çıkışı engellediği vadilerde, kısıtlı bir alanda yaşar.

YALNIZ YAŞAYAN KAZICI

Yalnız yaşayan bu kemirgen hemen hemen bütün hayatını toprak altında geçirir. Ancak arada bir besin toplamak için yüzeye çıkar. Her avurdu keseli fare kendi tüneller sistemi içinde yaşar. Hayvanlar, ancak çiftleşme mevsiminde bir araya gelirler. Yavru fareler anne ve babalarından ayrıldıktan sonra yüzeyde görülebilir. Kurak havalarda ya da sellerden sonra ergin avurdu keseli fareler yeni yuva bulmak için dışarı çıkmak zorunda kalabilirler.

Çok zaman geniş bir alana yayılan fare tünelleri giriş yerlerinin etrafında yelpaze biçimi yığınlardan tanınır. Hayvan, yırtıcı düşmanlarının içeri girmesini engellemek, yuvada uygun ısı ve nem sağlamak için, bu girişleri toprakla kapatır. İki tür tünel vardır. Genellikle yiyecek almak için kullanılan uzun ve derin olmayan tüneller ve sığınmak için olan derin inler. Burada besin depolama ve yavrulama için ve tuvalet olarak kullanılan ayrı odacıklar bulunur. Başka birçok tür hayvan avurdu keseli farelerin yaşadığı ya da terkettiği yuvalara yerleşirler.

Avurdu keseli fare toprağı güçlü ön pençeleriyle kazar. Kıvrık kesici dişlerini sert toprak ve taşlan gevşetmek için kullanır. Kesici dişler sürekli olarak büyüdüğü için aşınan yüzeyler yenilenir. Dişler bir yılda 50 santim kadar uzayabilirler.

Avurdu keseli fare kış uykusuna yatmaz ama, soğuk mevsimlerde uzun süre faaliyetini azaltır. Hayvanın kışlık faaliyetinin ne olduğu yüksek otlaklardaki karlar eridiği zaman şaşılacak bir şekilde ortaya çıkar. Böyle zamanlarda karla kapıl toprakların altında avurdu keseli fare inleri görülür. Birbirleriyle kesişen ana tüneller hayvanimin birkaç düzeyde tünel açtıklarını gösterir. Tünellerin uzunluğu 12 metreye kadar olabilir. Çapları 5-7.5 santimdir.

YER ALTINDA YAŞAYAN OTÇUL

Avurdu keseli farenin başlıca besini bitkilerin düz ya da yumru kökleri ve soğanlardır. Hayvan bunları tünellerinde bularak, yuvasında güven içinde yiyebilir. Ayrıca arada sırada geceleri, ya da hava kapalıyken dışarı çıkıp besin arar. Ama çoğunlukla hayvan, ininde ve güven içinde, bitkileri aşağı çekerek yer. Bazen bir bitkinin sarsılarak gözden kaybolduğu görülür. Ürünler tarını bölgelerinde çok zaman fazla zarara uğrar. Çünkü bu hayvan tatlı patates, şeker kamışı, bezelye ve meyveden hoşlanır; gerekli suyu bitkilerden aldığı için su içtiği pek görülmez.

YER ALTINDA YAŞAYAN OTÇUL

Avurdu keseli farenin başlıca besini bitkilerin düz ya da yumru kökleri ve soğanlardır. Hayvan bunları tünellerinde bularak, yuvasında güven içinde yiyebilir. Ayrıca arada sırada geceleri, ya da hava kapalıyken dışarı çıkıp besin arar. Ama çoğunlukla hayvan, ininde ve güven içinde, bitkileri aşağı çekerek yer. Bazen bir bitkinin sarsılarak gözden kaybolduğu görülür. Ürünler tarım bölgelerinde çok zaman fazla zarara uğrar.

Avurdu keseli farelerin üremesi ve kur yapması konusunda bilgi azdır; toprak ve besin şartları uygun olursa sayıları hızla artar. Bir dişi yılda bir, ya da birkaç defa yavrular. Yavru sayısı 2-11 arasında değişir. Yeni doğan yavrunun ağırlığı 2,5 gramdan azdır. Kör ve hemen hemen tüysüzdür. Türlerin çoğunda yavrular kendi tünel sistemlerini oluşturmak için 2 aylık kadarken analarından ayrılırlar. 3 ay içinde de cinsel erginliğe erişirler.

TOPRAK ALTINDA GÜVENDE

Avurdu keseli farenin düşmanlarına karşı olan en etkili savunma yöntemi toprak altında yaşamasıdır; başka farelerle kavga ederken başın etrafındaki sık tüyler ve gevşek deri hayvanı korur. Kır kurdu, porsuk ve kokarca gibi yırtıcı hayvanlar bazen yeri kazarak avurdu keseli fareyi yuvasından çıkarmayı başarırlar. Ayrıca yüzeye çıktığı zaman baykuş ve şahinlere yem olurlar. Yılanlarla sansarlar avurdu keseli fareyi ininde avlar; aslında bu hayvanın en büyük düşmanı insandır.

İNCE, KUYRUĞA DOĞRU DARALAN GÖVDELER

Tünellerde manevra yapabilmek için kuyruğa doğru incelen bir gövde gereklidir. Toprağı kazan hayvanların kalçası genellikle dardır. Ama diğer taraftan doğurma konusunda geniş kalça yararlıdır. Çiftleşmemiş dişi avurdu keseli farelerin havsalası dardır. Havsala kemikleri diğer memelilerde olduğu gibi birbirine kaynamıştır. Sadece doğum sırasında yavrunun geçebilmesi için pek dar bir aralık vardır.

SPONSORLU BAĞLANTILAR

About volkan

Check Also

Kabuklu Deniz Ürünlerinin Enfeksiyonları

Kabuklu Deniz Ürünlerinin Enfeksiyonları

Deniz mahsullerinin bulaşıcı olmasını açıklayan değişik faktörler vardır. Kabuklu deniz ürünleri, deniz altındaki doğal barınaklarda …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir